sobota, 27. september 2014

Prepredenost s tehnogijo in računalniki

Potrebe po računalnikih v šoli, v službi, na domu itd. naraščajo.... Zaradi tehnološkega napredka na vseh področjih želja po računalnikih rastejo poleg tega pa nudijo boljše opravljanje del. Primer:
Ker študentje lažje dobijo informacije, lažje in hitreje dobijohitreje in lažje dobijo hitreje in lažje nudijo in si priskrbijo informacije, imajo lažje in hitreje dostopna študijski material, spletne knjižnice, , imajo boljše ocene.. Razvoj računalniške tehnologije zviša rezultate in veša produktivnost. "Gospodinje" jih uporabijo za iskanje receptov, plačevanje položnic, načrtovanje obrokov ipd. Mlajši jih uporabljajo za druženje - pogovarjanje s kolegi in igranje igric. Poslovneži imajo možnost svoje naloge delati kjerkoli po svetu, opcijsko tudi na tablici.

Splet je vse hitrejši in tudi večji, računalniška oprema pa nas spremlja povsod. Na internetu se da poiskati informacije, prodajati, kupovati ali se zabavati. Računalniški čipi pa se uporabljajo v praktično vseh aparatih in tudi mašinah. Vozila nam sporočijo ko je kaj narobe, kontrolirajo obratovanje in tudi kontrolirajo obrabo. Kontrolirajo lokacijo vozila in tudi voznika usmerjajo.
Ljudem s posebnimi potrebami se prilagajajo z : večjo velikostjo črk na ekranu, slepim z glasovnim sintetizatorjem. Zaznajo besede, kar zelo pomaga ljudem s posebnimi potrebami.

Z razvojem tehnologije bo še  lažje, ker bodo stroji upravljali s skoraj vso opremo, katero imamo. Kadar vas ni v stanovanju se bodo samodejno ugasnili in pripravili nam hrano ob prihodu po službi domov. Nastavitve vsake naprave se bo lahko spremljalo kjerkoli. Imeli boste možnost upravljati z napravami na odročnih položajih na primer: v počitniških kočah, pri ljudeh, ki potrebujejo oskrbo...

V zabavni in filmski industriji se uporabljajo animacije, česar se pred računalniki ni dalo narediti, ogrožujoče scene pa so igrali kaskaderji. Ogromno vlogo pri uspehu imajo efekti, animacije ter sodobna grafična podoba. V preteklosti so se zanašali na kaskaderje in tudi rekreacije izvirnih dogodkov, zdaj z vrhunsko opremo vidimo v filmih neverjetne efekte, magična bitja, dinozavre ...

Ampak lahko si priznamo, da internet ne nadomesti časopisa, zgoščenka ne nadomesti profesorja in da svetovni splet ne zamenja sveta. Paziti moramo, da se otroci ne bodo učili samo od animiranih likov, učenci igrali le igric. Izdelava dokumentarnih oddaj ne sme upasti.... Multimedijske naprave ne zmorejo ustvariti enake izkušnje oziroma občutka (kakor knjige, šport, koncerti, opera, potovanja...).

Življenjski slog in Tehnologija
Računalniki so v vseh napravah ter se več ne zavedamo, kakšne izboljšave nam omogočajo. Težko bi rekli, da računalniki za učenje mladine ali pomoč dijakom, nimajo vpliva na ocene v šoli. Računalniška tehnologija se spremija zelo hitro in postati moramo prilagodljivi. Računalniška tehnologija pa se bo še naprej spreminjala ter nadgrajevala v prihodnosti. Tega ne moremo (bi bilo težko) spremeniti. Računalniki so nam v veliko pomoč in da bo v prihodnosti lažje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar